Republica Moldova

Republica Moldova este o țară situată în Europa de Est, învecinată cu Ucraina la est și România la vest. Datorită poziționării sale geografice, Republica Moldova se caracterizează printr-o climă temperată, cu ierni scurte și veri lungi.
Ora oficială standard: EET (UTC+2)Ora oficială de vară: EEST (UTC+3)

Peisajele Moldovei

Peisajele Moldovei variază considerabil, de la stepele nesfârșite în est și dealurile împădurite din partea centrală, până la vasta Stepa Bugeacului din sud. Diversitatea potențialului turistic natural și antropic, podgoriile și vinurile de calitate, cultura autentică, ospitalitatea, tradițiile ancestrale și obiceiurile sunt atracțiile pentru care Republica Moldova este o destinație turistică căutată. În cetățile sale medievale, păstrate de secole, vizitatorii pot călători virtual spre trecutul glorios al țării, apoi pot descoperi o lume spirituală în complexele monastice incluse în circuitul turistic național.
Cel mai mare oraș:
Chișinău
Suprafață:
(locul 139 în lume)
Populație (2017):
3.473.900
Cel mai înalt punct:
Dealul Bălăneşti (430 m)
Codru Valul lui Traian Ștefan Vodă

Regiunile vitivinicole ale Moldovei

Codru
Soluri ușoare și aerate. Relief fragmentat: văi, dealuri, ravene, păduri și multe râuri mici. Cu o climă blândă, precipitații moderate, regiunea este situată în partea centrală a țării, fiind acoperită de 61.200 ha de podgorii. Pădurile de stejar și tei reprezintă 25% din teritoriu, influențând microclimatul din regiune. Această zonă este favorabilă cultivării soiurilor pentru vinuri albe (Feteasca Albă, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay etc.), vinuri roșii fine și vinuri spumante. Renumitele crame subterane „Cricova” și „Mileștii Mici” sunt situate în această regiune. Galeriile lor cu o lungime de sute de kilometri includ spații pentru depozitarea a peste 2 milioane de sticle de vin.

Regiunile vitivinicole ale Moldovei

Valul lui Traian
Soluri bine aerate, ușoare, cu productivitate limitată. Clima asigură condiții excepționale pentru maturare, fiind influențată de Marea Neagră și de pădurile dealului Tigheci. Se delimitează 3 sub-zone: dealul Tigheci, Stepa Bugeacului și terasele Prutului. Include păduri, stepe, câmpii și platouri, acoperite cu 43.203 ha de podgorii. Se află între cele două Valuri ale lui Traian, care protejau cândva Imperiul Roman de barbari. Fiind specializată în producția de vinuri roșii (60%), regiunea este cunoscută și pentru vinurile sale licoroase. Una dintre principalele caracteristici ale vinificației din zonă este folosirea soiurilor locale, cum ar fi Feteasca Albă și Feteasca Regală, care oferă produsului final note fructuoase și florale tipice, un gust proaspăt și vioi.

Regiunile vitivinicole ale Moldovei

Ștefan Vodă
Cernoziom și soluri podzolice brune, bogate în humus și microelemente. Regiunea vinicolă este situată în sud-estul Moldovei, la o altitudine mică, care include terase de-a lungul râului Nistru, câmpii și coline. Zona climatică este influențată de Marea Neagră și râul Nistru. Suprafața acvatică formează un microclimat adecvat pentru cultivarea viței-de-vie, în special a soiurilor roșii. Cele 10.000 de hectare de podgorii oferă vinuri echilibrate, cu un buchet bogat și trăsături unice. Rara Neagră este o varietate indigenă utilizată la fabricarea vinului „Negru de Purcari”. Alte soiuri europene care s-au adaptat perfect acestui terroir sunt Feteasca Neagră, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay etc.
Sortiment Viticol

Sortiment Viticol in
Moldova

Viticultura din Moldova urmează tendințele internaționale, prezentând soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și soiuri autohtone. Viile se întind pe o suprafață de 112 mii de hectare plantate cu Vitis Vinifera, dintre care 70% sunt soiuri albe (Rkatsiteli,
Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote etc.), preponderent în zona Codru, și 30% – soiuri roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi etc.) tipice pentru regiunile de sud. Soiurile aromate reprezinta 36% din suprafețele de vii. l
Autenticitatea și unicitatea vinurilor moldovenești o conferă soiurile autohtone Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră etc., care constituie 5% din suprafețele viticole. Suprafața acestor podgorii este în continuă creștere, bazată pe creșterea interesului internațional și datorită programelor guvernamentale.
Suprafata totala a viilor
132 000 000 ha
85%
soiuri europene
10%
soiuri caucaziene
5%
soiuri autohtone
Tipuri de vinuri

Feteasca neagră

Cu o istorie de peste 2000 de ani, soiul este originar din Moldova, din valea râului Prut. Vinul fascinează prin complexitatea buchetului, cu arome de fructe de pădure,dulceață de cireșe amare și cu post-gust lung și fructuos.
Tipuri de vinuri

Feteasca albă

Soi cultivat de secole în regiune. Vinurile sunt fine, cu arome florale, ușoare și proaspete. În rezultatul încrucișării naturale cu Furmint, a fost creat un alt soia autohton, Feteasca Regală.
Tipuri de vinuri

Feteasca regală

Vinurile din Feteasca Regală, seci și proaspete, păstrează eleganța aromelor de trandafir, flori sălbatice sau caise uscate și migdale. Este un soi de struguri albi, obținut din încrucișarea soiurilor Grasă și Feteasca Albă.
Tipuri de vinuri

Rara neagră

Cultivat încă de geto-daci, soiul este perfect adaptat pantelor calde din sudul Moldovei. Vinul oferă o prospețime accentuată și un gust catifelat cu note de fructe uscate și vanilie.